Tuesday, October 31, 2006

Halloween

Azi e ziua de Halloween. Ale si-a dorit iar costum de ingeras (ca si anul trecut) - i-a luat Miha unul roz, numit "Harmony":

Ale a avut si o petrecere azi la scoala (Miha a fost si a facut poze):

Dar distractia ce mai mare pentru Ale a fost sa mearga cu alti copii la "trick-or-treat" (adica "ne dati or nu ne dati"). Aici nu se dau decit dulciuri. A fost doar la vecinii lui Melanie. Si la noi au venit vreo 5 grupuri de copii cu "trick-or-treat":

Sunday, October 29, 2006

Cind copii cresc mari...

Ale are tot felul de intrebari-incuietoare.

In seara asta, la culcare (care e timpul ei favorite pentru astfel de intrebari si pentru filozofii despre viata si moarte), a intrebat-o pe Miha:

Cind copii cresc mari trebuie neaparat sa se mute in alta casa, sau mai pot sa stea cu parintii?

Cind copii tai sint batrini...

Cred ca ma mai scris aici despre intrebarile lui Ale legate de viata si moarte: a avut mai multe perioade cind era foarte preocupata de asta, ne tot intreba, incepea sa plinga din senin, etc.

Ultima astfel de perioada s-a terminat acum vreo luna, cred, si concluzia lui Ale a fost urmatoarea:

Cind copii tai sint batrini, tu esti mort.

Saturday, October 28, 2006

Carcassonne

In ultima saptamina am jucat in fiecare zi Carcassonne cu Ale. Nu mai vrea sa jucam nimic altceva (de obicei alegem intre Carcassonne, Clue, Elfenland si Monopoly-pentru-copii). A inceput sa ma bata destul de des si sint contrariat: intr-o vreme o mai lasam sa cistige ca sa nu fie descurajata (nu-i place sa piarda), dar de la o vreme nu prea mai pot sa cistig nici chiar cind joc serios cu ea.

Carcassonne nu-i un joc foarte complicat, dar oricum e un joc de adulti (nu-i pentru copii). Construiesti un oras bucatica cu bucatica, si faci puncte in functie de ce strazi si piete domini (fiecare are 7 pioni cu care-si marcheaza proprietatile; o data ce o anumita strada sau piata este inchisa, se adauga punctele la totatul curent si pionul respectiv poate fi refolosit in alta parte.

Oricum, e clar ca trebuie sa mai studiez, sa recistig respectul lui Ale pentru mine la jocul asta :-)

Thursday, October 26, 2006

Ursus arctos

Alex isi facea tema acum vreo 2 seri, cind la un moment dat ma striga contrariata: "Tati, de ce scrie aici 'urs' in romaneste?". Era o plansa cu ursul Grizzly: multe explicatii in engleza, bineinteles, dar intr-un colt era scrisa si denumirea latina: "Ursus arctos". M-a uimit nitel, fiindca Alex nu stie sa citeasca in romaneste, citeste doar carticele in engleza.

Monday, October 02, 2006

Alex stirbulica

Lui Alex i-a cazut primul dintisor in ianuarie: Al doilea i-a cazut la scurt timp. Intre timp, in locul celor 2 cazuti de jos i-au crescut altii noi. Ieri (1 octombrie) i-a cazut al treilea, de data asta de sus: De fapt nu i-a cazut propriu-zis, ci a fost curajoasa si l-a scos singura (abia se mai tinea intr-un firicel, si l-a rasucit pina s-a rupt - a invatat-o o colega la scoala). Apoi s-a culcat devreme, sa fie sigura ca vine "Tooth Fairie" - si chiar a venit, i-a lasat sub perna 3 dolari. Dimineata abia astepta sa ne trezim noi ca sa ni-i arate, foarte mindra. ............... Si pe 7 octombrie i-a cazut al 4-lea (abia acum, cind am mutat poza de pe camera pe calculator, mi-am dat seama ca mesteca guma in timp ce i-am facut poza):

Alex stie sa citeasca

De fapt stie de mai mult timp sa citeasca, dar acum, de cind a inceput clasa intii, am aflat ca stie sa citeasca foarte bine, e printre cei mai buni din clasa! A laudat-o invatatorul, si e foarte mindra! Trebuie sa citeasca in fiecare zi cite putin, si are un tabel pe care trebuie sa-l completam noi, parintii, in care scriem in fiecare zi a saptaminii ce a citit si cit timp. In primele saptamini chiar l-am completat noi, dar saptamina trecuta a pus Alex mina pe el (Miha doar apucase sa-l semneze) si a inceput sa-l completeze. E distractiv, i-am facut poza (atentie la date!):